Tulipahan tirpastua 4 starttia ja 3 maaliintuloa hiihtokilpailutoiminnan puitteissa. Kaikki olivat Suomenmestaruusarvon täyttäviä lähtöjä. Aloitin kisaputken Kontiolahdelta sotilaiden SM-kisoista. Eipä jäänyt Kontusta paljoa kotijoukolle näytettävää. Palkintojenjaossa näppeihin kuitenkin napsahti kunniakirja, joka kertoi Kusti Kittilä sijoittuneen Sotilaiden Hiihdon Suomenmestaruushiihdoissa sijalle 4, allekirjoituksena Suomen Armeija. Sepä niistä kisoista, eipä kulkenut Kustilla, osansa saattoi tulokseen olla myös hitailla suksilla.
   Palasin Kontusta tympääntyneenä omiin suorituksiin ja paikanpäällä olleisiin ladunvarsimussuttajiin, joiden pääasiallinen tehtävä taitaa olla saada hiihtäjät pahalle tuulelle. Mietin pitkään, että lähdenkö Kuopioon ollenkaan kisailemaan oikeisiin SM-kisoihin, sillä kyseisissä kisoissa noita mussuttajia on moninkertainen määrä Sotilaskisoihin verrattuna eikä Kontun keikka ainakaan parantanut itseluottamusta oman kisakunnon suhteen.
  Perjantaina hiihdin ihan pirteän sprintin Kuopion kapealla sprinttiradalla. Lähdöt olivat järkiään jokaisessa erässä hyviä ja maltillinen erätaktiikkakin tuntui toimivan mukavasti. Harmi vaan, kun en päässyt A-Finaalissa mittaamaan omaa loppukiriä, jota ehkä kai olisi saattanut olla jäljellä himpun verran mahdollisesti. Mutta matka loppui saunalenkillä kolariin, johon olin aikaisempien vuosien kolarien takia ehdottomasti syyllinen ilman oikeudenkäyntiä. Hyvän loppusijoituksen ja kohtalaisen positiivisen mielen sijasta meikälle tuomittiin kenttäoikeudessa Vuokatin oman Donald Trumpin toimesta porttikieltoa hiihtokisoihin.Vaikka selässä olevasta reiästä (arvesta) C.S.I:n rikospaikkatutkijat voisivat päätellä jotain muuta. Olipa miten oli, niin älyänpähän jatkossa pysyä poissa maajoukkuemiesten jaloista. Sprinttipäivän jälkeen meikälle selvisi, että noita mussuttajia löytyy ihan kilpahiihtäjistäkin, kaikkea sitä saa huomata ko vanhaksi ellää – valitettavasti.
  Lauantaina oli Kupsissa viestipäivä, Kuhmo Skin viesti ei lähtenyt lupaavasti käyntiin, sillä veksistä aloitusosuudelle kaivettu nuorempi Majuri Mikkonen taipui pahasti alle oman tasonsa. Mutta minkäs teet, sillä harva vuodepotilas huippuvauhtia kisoissa nakuttelee. Skin toisen osuuden suoritti SporttiJussi kelpovauhtia, sijoitus toisessa vaihdossa oli hiukan yli 20. Kolmannelle osuudelle Skillä oli asettaa aina varma PuurusPate. Eipä pettänyt Paavo nytkään ja Skin sijoitus rullasi ylöspäin kolmannella osuudella, kuin hedelmäpeli. Kuhmon viestin jatkuminen ankkuriosuudella oli epävarmaa sillä olinhan porttikiellossa hiihtokisoihin. Päätin kuitenkin ampaista riskillä viivalle, ja toivoa etten vain aiheuttaisi harmia kenellekään ankkuriosuudella. Onneksi nimimiehet menivät kaukana edessä, eikä Kuhmolaiset häirinneet pahasti kenenkään kilpailua. Loppusijoitukseksi Skille tuli 10. Ihan mukava sijoitus, päästään ainakin ensivuonna eturivistä lähtemään. Toivottavasti kaikki nykyisen joukkueen jäsenet pääsevät mukaan myös ensivuonna.
   Sunnuntain ohjelmassa oli 50-kilometriä - kuninkuusmatka. Omat odotukset kisaan olivat korkealla, olihan perjantaina ja lauantaina oma hiihto ollut helppoa, jopa hyvää, kaikesta mussuttamisesta huolimatta. Luulin testanneeni kisasukseni huolella, mutta olinpas väärässä. Stadionin tuntumassa tehty testi oli pettävä, sillä lumi maastossa oli aivan erilaista, mihin olin suksen valinnut. Voin sanoa, että olin todellisissa vaikeuksissa laskeutuessani Puijolta alas. Itse asiassa laskussa meni niin pitkään, että muistin unohtaneeni tehdä erivapauskaavakkeen Vuokatin Trumpille, hiihtokilpailuiden porttikiellon tilapäisestä perumisesta, huono homma, jo toinen päivä putkeen. Eihän siinä silloin auttanut, kuin napata 10-kilometrin kohdalla itse väärin valitsemat sukset kainaloon ja painua sutena sinne minne ei päivä paista.
  Olipahan viikko, voin rehellisesti sanoa miettineeni jokaisena tämän viikon kisapäivänä oman kilpailuhomman mielekkyyttä. Kun olet itse maksanut suksesi, sauvasi, leirisi ja ottanut useamman kuukauden palkatonta virkavapaata kisakaudelle päästäkseni kilpailuihin, niin eipä tuota jaksaisi kauheasti ottaa ylimääräistä mussutusta niskaansa. Varsinkin kun olet omilla urheiluhankinnoillasi tukemassa Suomalaisten huippujen välinesopimuksia. SM-kisat ovat meille piiritason puurtajille kauden pääkisat, ja ainoa mahdollisuus mitata omaa vauhtia Suomen huippujen seassa, niin luulisi että meilläkin on oikeus ja velvollisuus tehdä parhaamme, vai onko?  Ymmärrän toki senkin, että piiritason puurtajat ovat SM-kisoissa kilpailun täytteenä ja kilpailuja markkinoidaan huippu-urheilijoilla ja heitä ”suuri yleisö” tulee kisoihin katsomaan. Ainut vain, että kisoissa ei ole enää muuta yleisöä, kuin niiden piiritason puurtajien huoltojoukot ja osa kotijoukoista. No jospa tuota saisi jatkaa omaa urheilua ainakin vuoden, saihan tuo Manekin armon Donaldilta jatkaa.

Kusti
Sarvi Otsassa
Melrose Place