1442820.jpg

Kauden viimeiset kisat hiihdin Itävallan Alpeilla Hochfilzenissa 1000m korkeudessa, sotilaiden MM-hiihdoissa.Kisareissu alkoi pienellä vastoinkäymisellä, sillä saksan tulli takavarikoi maastohiihtäjien aseet lentokentällä, tarvittavien lupien puuttuessa. Itävaltaan aseet olisi saanut viedä, mutta ei Saksan kautta. Ei auttanut viranomaisyhteistyön esittäminen, saksalaiset pysyivät tiukkana ja aseet jäivät tullin haaviin.Onneksi Itävallan joukkueelta löytyi perillä urheilumieltä ja saimme lainaan heidän vara-aseet, jolloin maastohiihtäjien osallistuminen ammuntaa sisältäviin lajeihin mahdollistui. 

Alkuperäisenä suunnitelmana oli hiihtää kisoissa 15km vapaalla ja partiohiihto vapaalla. Koska Ampumahiihto oli ohjelmassa keskiviikkona ja kisa kesti aamusta iltaan, niin maastohiihdon harjoitusaika oli vasta myöhään iltapäivällä, jolle oli luvattu sakeaa lumisadetta, siten päätimme Jylhän Martin kanssa osallistua myös ampumahiihtoon, ja tehdä viimeistelyharjoituksen ampumahiihtokisana, sekä testata itävaltalaisten aseiden tarkkuutta, hyvissä sateettomissa olosuhteissa tietysti.  <?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Keskiviikon amppiskisa oli elämäni ensimmäinen, joten odotukset eivät olleet hirvittävän korkealla. Suoriuduin kisasta kohtuullisesti, ainoastaan 8 sakkorinkiä 10:stä mahdollisesta..(selittynee laina-aseella, eikä vähäisellä ammuntakokemuksella ole asian kanssa mitään tekemistä) Hiihtovauhti toi kuitenkin sijan 60. +6.20 nollat ampuneelle kärjelle jääneenä. Eniten tappiota voittajalle tuli sakkoringillä. Lisäksi tonttipaikan ostaminen ampumapaikalta vei aikaa melkoisesti ;). Marttia voitin kuitenkin reilusti, joka oli samoilla sakoilla kisan 69. Ehkä meidän molempien on kuitenkin viisaampaa pysyä maastohiihdon parissa, ellei ampumahiihdon sääntöjä muuteta radikaalisti esim. sakkoringin pituuden osalta.  

 Torstaina oli vuorossa maastohiihto. Edellispäivän lumisade oli rauhoittunut aamupäiväksi, joten ensimmäiset lähtijät pääsivät ladulle hyvissä olosuhteissa. Itse lähdin numerolla 73, jolloin lumisade alkoi uudelleen ja ensimmäiset miehet olivat jo maalissa. Olosuhteet eivät olleet kisan aikana puoliksikaan tasapuoliset, vaikka hiihdin hyvän ja nousujohteisen hiihdon, sijoitus oli vasta 32 +2.32 voittaja Vincent Vittozille jääneenä. Sinänsä kohtuullinen sijoitus, koska kisassa oli mukana 50 hiihtäjää, jotka olivat kaudella 07-08 hiihtäneet pisteille ampumahiihdon tai maastohiihdon maailman cupeissa. Toisaalta paremmalla lähtöpaikalla sijoitus olisi voinut olla edellisvuoden top 10 kaltainen, mutta jossittelu on totaalisen turhaa. Niillä lähtöpaikoilla mentiin mitä oli.

Perjantai oli partiopäivä, jossa tarvittiin taas ampumataitoa. Suomen partio lähti matkaan kokoonpanolla Härkönen, Antila, Kaljunen ja Kittilä. Matkaa oli edessä 25km ja 20km jälkeen oli ammuttava 1 taulu mieheen alas. Hiihto oli helppoa ja hoitelinkin vetomiehen tehtäviä, antaen peesiapua ampumahiihtäjille. Ampumapaikalla kuitenkin tarvitsin 3laukausta yhden taulun kaatamiseen, kun Antila vielä ampui yhden sakon lisää, oli voittotaistelu luovutettava muille. Valitettavasti partiomme hiihtovoima ei riitä kolmen sakkominuutin kiinni hiihtämiseen. Maalissa sijoitus oli 12. Kilpailun voitti Norja ennen Ranskaa ja Itävaltaa. Jossittelu sallittakoon ampumahiihdon ollessa kyseessä. Nolla ammunnalla sija olisi ollut 5, mutta minkäs teet, kun antavat hiihtäjälle piekkarin.. ;)

      1442815.jpg

  Vuoden 2008 sotilas MM-hiihdot olivat loistava osoitus sotilasurheilun tasosta maailmalla. Kaikkien sarjojen voittajat olivat maailman cup voittajia, joiden lisäksi jokaisessa sarjassa oli mukana tukuttain MM ja Olympia mitalisteja. Pärjätäkseen näissä kisoissa on suomalaisen hiihtäjän oltava kauden parhaassa kunnossaan, sillä sotilas MM-kisojen maastohiihto on ainut kisa vuodessa, missä maailman parhaat ampumahiihtäjät ja maastohiihtäjät mittelevät keskinäisestä paremmuudesta. Nyt kuitenkin hyvää kevättä kaikille ja treeni intoa tulevalle harjoituskaudelle, palaamme asiaan varmasti kauden 08-09 harjoituskuulumisten merkeissä.

-K

 

PS. EU:n asepassi on toimiva ratkaisu kaikille Saksaan matkaaville "kiväärimiehille"..*täyttää jo kaavakkeita*