Tervehdys Pyhäjoelta, valtaisan pyykkivuoren juurelta.  Palasin eilen päiväkoneella kotiinkotiin Kiinan kiertueelta. Väsymys on aikaeron takia melkoinen, mutta onnistunut kisareissu helpottaa olotilaa. Kiinassa hiihdettiin rapsakassa pakkasessa kolme kilpailua, joista normaalein oli vapaan sprintti, mutta sekin lounastauolla. Vapaan prologi on monesti Tour De Skillä ohjelmassa, mutta harvemmin yhteislähdöllä. Eikä perinteisen tyylin 52Km ole rinttilouskuttajalle myöskään jokaviikkoista peruskauraa.

Prologi 5.7 KM XiWuQi

Kiertueen avauskisa kilpailtiin periaatteella massalähtö. Napakan matkustamisen välillä Pyhäjoki - Oulu - Kööpenhamina - Peking – XiWuQi jälkeen kroppa tuntui kisapäivänä melko kankealta. Jalat ja kädet olivat jäänet jonnekin matkalle, eikä olo muutenkaan tuntunut järin juhlavalta. Rajun kampikäynnistysverryttelyn jälkeen ukko klaarasi kisan ihan kelvosti, vaikka meno tuntui pahalta alusta loppuun. Loppusuoralla tuli takkiin Kiinan Kuninkaalta, Andres Högberiltä, joten voitto meni Ruotsiin. Ennen kisaa tapahtui todennäköisesti eniten voittokamppailuun vaikuttanut tapahtumaketju, jonka seurauksena kilpailun ylivoimainen ennakkosuosikki myöhästyi lähdöstä. Harmillinen homma, sillä lähtönumero 1, olisi tehnyt kisasta paljon mielenkiintoisemman.

Tulokset Prologi

1  HöGBERG Anders SWE 13:44.4
2 KITTILÄ Kusti
FIN 13:45.6 1.2
3
 BACHL Philipp AUT 13:50.5 6.1
4
 RESALAND Mats Rudin NOR 13:53.9 9.5
5 JELONEN Henri
FIN 13:55.6 11.2
6  WEITGASSER Lukas
AUT 13:57.2 12.8
7  FALLA Marius Caspe
NOR 13:57.3 12.9
8
 JOUTSEN Jari FIN 13:57.4 13.0
9 SELLIS Siim
EST 13:57.7 13.3
10 HULGAARD Lasse
DAN 14:00.6 16.2

           1325857063_img-d41d8cd98f00b204e9800998e 

Sprintti XiWuQi

Tämän vuoden kiertueen ainoa sprinttikilpailu käytiin myös Keski-Mongolian XiWuQissa. Kroppa tuntui jälleen huonolta kisaan verryteltäessä, enkä saanutkaan parasta mahdollista hiihtoa aikaiseksi aika-ajossa. Jatkopaikka 16-parhaan hiihtäjän alkueriin aukesi kuitenkin selkeällä marginaalilla. Aika-ajon jälkeen vuorossa oli lounas seisovasta pöydästä. Montaa riisinjyvää tai vuohenlihapalaa en ehtinyt puikoilla suuhuni lappaa, kun piti olla jo uudelleen valmiina lähtöviivalla. Alku ja välierässä yllätin itseni positiivisella vireellä, todella huonoista tuntemuksista huolimatta. Positiiviset suoritukset toivat mukanaan finaalipaikan, jossa ensikertaa tuntemus ja suoritus olivat linjassa. Siksi loppusuoran niukka tappio Viron Siim Sellikselle kismitti hetken. Kakkossija nosti meikäläisen kokonaiskilpailun jaetulle johtopaikalle yhdessä Högberin kanssa. Kokonaiskilpailu tulisi ratkeamaan vasta Chanchungin loppettikisassa.

Tulokset Sprintti

1  SELLIS Siim EST
2  KITTILAE Kusti
FIN
3  HOEGBERG Anders
SWE
4  WEITGASSER Lukas
AUT
5  BACHL Philipp AUT
6  JELONEN Henri
FIN
7  HARKONEN Teemu
FIN
8  HOFF Sindre
NOR
14 JOUTSEN Jari
FIN

                   1325856915_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Vasaloppet China, Changchun

Kiertueen päätöskisa ja samalla Kiinan suurin hiihtotapahtuma Vasaloppet China käytiin Changchunissa Jilin osavaltiossa Pohjois-Kiinassa. Olosuhteet kilpailulle olivat talviset, joskin hiukan keinotekoiset. Kilpailureitti koostui kolme kertaa kierretystä n 17-kilometrin lenkistä, joka oli merkattu maastoon keinolumella. Muutenkin paikallisen hiihtostadionin ympäristöä oli meikattu lumitykistä lentäneellä valkealla meikillä. Vaivaa oli siis nähty myös kilpailureitin ulkopuolisen maaston kunnostamiseen.  Kilpailu starttasi liikkeelle napakassa 21-asteen pakkasessa. Pakkanen ei kuitenkaan pääosin Eurooppalaisista hiihtäjistä koostunutta miesten pääsarjan joukkoa juuri kangistanut. Ensimmäinen lenkki oli erittäin hermostunutta ja paikoitellen jopa vaarallista hiihtämistä. Oman osuutensa kisan alkukilometreille toi paikallisen TV-yhtiön moottorikelkka, joka huonohko kulkupuoli tuli todistettua jyrkässä alamäessä. Voin kertoa, että hätäväistö 70Km/h nopeudesta perinteisensuksilla on melko jännä temppu.  Kilpailun luonne muuttui 15-kilometrin jälkeen, jolloin nousin kärkeen ja harvensin pääjoukkoa hieman, mutta varsinainen ratkaisu kilpailussa tapahtui 28 hiihdetyn kilometrin kohdalla juottopaikalla. Högberg, Siim Sellis ja Sindre Hoff käyttivät juottopaikan hässäkkää hyväkseen ja saivat välittömästi 100-metrin kaulan muiden vielä juodessa. Jouduin takaa-ajoon vuorovetoa hyödyntävää ryhmää vastaan.  Sain 2Km takaa-ajon jälkeen Selliksen ja Hoffin kiinni, mutta Högberg oli nykäissyt uudelleen itsensä karkuun hiukan aikaisemmin. Kun minusta ei ollut irtiottoporukassa kummankaan auttajaksi, niin Hoff lähti napakalla spurtilla Högberin takaa-ajoon. Itse en tähän temppuun pystynyt enää vastaamaan ja jäin Selliksen kanssa kaksin kärjen ja pääjoukon väliin. Voittokamppailu oli osaltani ohi ja päätin jatkaa kilpailua taistelemalla kolmannesta sijasta ja samalla varmistaa kokonaiskilpailun 2-sijan. Suunnitelma B onnistui täydellisesti, sillä pääsin 2-kilometriä ennen maalia karkaaman pääjoukolta kisan kolmanneksi.  Fiilis kisan jälkeen oli kaksijakoinen, olin toki tyytyväinen vahvanoloisesta hiihdosta, mutta samalla hyvin pettynyt, koska voittokamppailu meni sivu suun oman taktisen kämmin takia. Harvoin massahiihtoja voitetaan sijoittumalla pääjoukon viimeiseen kolmannekseen – tai jos olet riittävän vahva, jota meikäläinen ei ole, niin voit hiihtää missä kohden letkaa huvittaa.

1 Hoegberg Anders  SWE
2 Hoff Sindre NOR
3 Kittilae Kusti  FIN
4 Harkonen Teemu FIN
5 Caspersen Falla Marus  NOR
6 Norlen Samuel  NOR
7 Juursalu Timo  FIN
8 Jelonen Henri 
FIN
9 Sellis Siim  EST
10 Resaland Mats Rudin  NOR

         1325857380_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Loppusanat
Reissu oli jälleen antoisa, mutta erittäin raskas. Touri sisälsi valtavan määrän matkustamista, kaoottista liikennettä, pakkasta sekä lukuisia kommelluksia. Vastaavasti melkein kainuulainen mökinmies sai kokea hienoja kamppailuja ladulla, kulttuuri sekamelskaa makuelämyksiä, tavata useita hienoja urheiluhenkisiä ihmisiä ympäri hiihtävän maailman ja paljon muuta mistä saattaa tapaninpäivän kansallisissa jäädä paitsi.

-Koo